ÇİN - Ağustos 2012

on

Çin o kadar büyük bir ülke ki, şehirleri ayrı ayrı sayfalarda mı anlatsam diye epey düşündükten sonra uzun da olsa tek bir yayında toplamaya karar verdim. O yüzden çok uzatıp canını sıkmak niyetinde değilim sevgili okur. Çok güzel şehirlere gittik Çin'de ama dediğim gibi ülke öyle büyük ki, yine de tercih yapmak zorunda kaldık. Biz Pekin, Xian, Şangay, Guilin, Yangshuo ve Hong Kong'u ziyaret ettik. Nanjing, Wuhan gibi şehirler ve özellikle de çok methini duyduğumuz Yunnan bölgesi başka bir zamana bırakmak zorunda kaldığımız yerlerden. En az Şangay'ı en çok Yangshuo'yu sevdik. Bu ülkeye gitmişseniz Çin Seddi'nde yürümeden, Terracota savaşçılarını görmeden ve Yulong nehrinde bamboo yapmadan dönmeyin derim.

Vize

Çin vizesi almak kolay değil maalesef. Oysa ki hep aksi düşünülür. Eğer iş için bir fuara veya toplantıya gidiyorsanız evet kolay gerçekten, fakat turistik gezi maksatlı gidiyorsanız bir takım garipliklere kendinizi hazırlayın. Mutlaka bir aracı kurum üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor. Birçok aracı kurum, gezmek için gittiğimizi duyunca başvurumuzu almadı. Sonunda bir tane bulduk, pek de güvenemedik aslında ama çaresiz belgeleri ve parayı (yaklaşık 110 usd) verdik ve söz verdikleri gibi vizeyi de 1-2 hafta içinde aldık. Dilerim zaman içinde bu durum düzelir.

Para 

Hemen Çin'e gelmeden önce en çok dikkat etmeniz gereken hususla başlayalım. PARA. Biz giderken nasılsa orada rahatça bozdururuz diye dolar almıştık. Oysa bu ülkenin halâ (bir garip) komünist yönetimde olduğunu atlamışız. Ülkede döviz bürosu diye bir şey yok. Bir tek Bank of China para bozabiliyor, ancak orada da epey sıra beklemeniz gerekebilir. Hiç bir dükkan da dolar kabul etmiyor. O yüzden gelmeden önce yuan almak veya ATMlerden para çekmek gerekiyor. 10 lira civarında bir masrafı var.

Param olmasa da kredi kartım var nasılsa demeyin, zira kredi kardı da yalnızca lüks otellerde, pahalı restoranlarda ve elektronik eşya mağazalarında geçiyor. Küçük otellerde, hostellerde, lokantalarda vs. nakit bulundurmak gerekiyor.

Dil

Neymiş efendim "genç Çinliler İngilizce biliyorlarmış" gibi hikayelere inanmayın. Genç dedikleri daha ilkokul çağında olanlar, diğerleri bilmiyorlar. Dahası siz bir yerin Çince ismini söylediğinizde de anlamıyorlar. Ancak Çincesini gösterdiğinizde anlıyorlar. Bu yüzden yola çıkmadan önce kaldığınız yerin Çince adının, adresinin olduğu bir kart ve gideceğiniz yerin Çince olarak yazılmış adının olduğu bir kartı mutlaka yanınızda taşıyın. Bilinen her şeyin Çincesi farklı. Örneğin İngilizce "dollar" dediğinizde de onlara bir şey ifade etmiyor. Çünkü dolar için Çince bir kelime bulmuşlar. Sırf bunun için çalışan kurumları varmış devletin, yani yeni çıkan yabancı kökenli her kelime için bir Çince karşılık buluyorlar. Örneğin biz Çin Seddi turu için bir kurumla anlaştığımızda parayı dolar olarak ödemek istediğimizi anlatmak için karşımızdaki kişiye "dollar" dedik, o da olur anlamında kafasını salladı, meğer anlamamış. Ertesi gün dolar uzattığımızda şaşırdı, almadı. Sabah sabah ATM aradık, stres yaşadık. Çözüm son derece basit aslında, küçük bir çocukla konuşuyormuş gibi somut düşünmek lazım. Doları anlatmak istiyorsanız cebinizden çıkarıp dolar gösterin.

Ulaşım

Şehir içinde toplu taşıma çok gelişmiş. Büyük şehirler geniş metro ağlarıyla kaplı. Şangay'da bizim olduğumuz sırada 9 metro hattı çalışıyordu, 9 hat ise inşa edilmekteydi. Ancak nüfus o kadar fazla ki bu hatlar da her daim kalabalık. Bir tren duraktan ayrıldıktan sonra daha saniyeler geçmeden bir yenisi istasyona geliyor.

Şehirlerarası yolculuk yapacaksanız MUTLAKA biletinizi gelmeden önce internetten satın alın. Bunu yapan internet siteleri mevcut, yalnız Çince bilen birisiyle almazsanız muhtemelen bilet biraz daha pahalıya gelir. Ama zamanınız kısıtlıysa başka seçeneğiniz yok gibi. Özellikle yataklı biletler çok hızlı tükeniyor. Biz Pekin - Xian seyahatini istediğimizden 1 gün sonraya ve pulman olarak alabildik ve 13 saat boyunca dimdik duran, rahatsız bir koltukta geceyi uyumadan geçirerek seyahat etmek zorunda kaldık. Üstelik bir de ayakta bilet satıyorlar. Yani 13 saat, 17 saat boyunca insanlar ayakta veya yere çömelerek, yere veya bir tabureye oturarak geçirmek zorunda kalıyorlar. Bunları görünce Türkiye'de hayatın ne kadar kolay olduğunu anlıyor insan.
G tipi trenler en hızlı olanlar (300 km/h)
D tipi trenlerin hızları 200 - 300 km/h arasında değişiyor.
Z tipi olanlar ekspress, lüks trenler. Uygun fiyata bilet bulursanız kaçırmayın.
4 rakamlı kodu olan trenlerse en yavaş olanlar. Mutlaka gecikme olur, her durakta dururlar. Çok zorda kalmadıysanız bu trenlerden uzak durmanızı öneririm.

Guilin - Hong Kong seyahatimizi de otobüsle yaptık. Ve otobüs yataklıydı. 17 saatlik tren yolculuğuna ayakta bilet satıyorlar, 8 saatlik otobüs yolculuğunu yataklı yapıyorlar :)) değişik insanlar gerçekten..

Uçak seçeneği de var ancak çok ucuz değil. Biletler 100 dolar civarında. 13 saatlik Pekin - Xian tren yolculuğu bizi fazlaca yorduğundan Xian - Şangay arasını 18 saat sürecek trenle almayı gözümüz yemedi ve uçakla kat ettik bu mesafeyi. Kural şu olmalı: Tren biletlerini mümkün olduğunca erken ve yataklı olanlardan al!

Pekin

Pekin dümdüz ve kocaman bir şehir. Her noktası kalabalık. Her yerde insan var. Şehir merkezinde sakın hızlı olsun diye taksiye binmeyin. Yürümek çok daha hızlı bir opsiyon. Kalacak yeri Tiananmen meydanı, Yasak Şehir yakınlarında örneğin Qianmen bölgesinde seçmenizde yarar var. Böylelikle kalabalık metro hatlarıyla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Tiananmen Meydanı dünyanın en ünlü, en büyük meydanı olma ünvanını fazlasıyla hak ediyor. Dört bir tarafında önemli tarihi binaların bulunduğu, içindeyse Mao'nun mozolesini barındıran devasa bir meydan. Maalesef bu meydan aynı zamanda "scam" ile de ünlü. Yanınıza yaklaşan, gayet güzel İngilizce konuşan, hoş görünüşlü kızlar sizinle normal şekilde sohbete başlayıp bir şekilde sizi bir çay salonuna davet etmeye çalışıyorlar. Bu tuzağa düşerseniz çay salonlarındaki geleneksel seramoniyi izleyip farkında olmadan yüzlerce doları bulan yüksek bir faturayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Dikkatli olmakta yarar var.

Tiananmen Meydanı, Qianmen kapısı

Bu seyahate gelirken ki en büyük motivasyonumuz Yasak Şehir üzerineydi, ama görünce biraz hayal kırıklığı yaşadığımı itiraf etmeliyim. Çok daha görkemli bir yapı bekliyordum. Kurulduğu alan olarak gerçekten de devasa bir yer yasak şehir, içindeki meydanlar da çok geniş. Ancak içindeki saraylar ve diğer yapılar çok da ihtişamlı yerler değil. Her yere girişinize izin verilmiyor zaten, girdiğiniz yerler de etkileyici olmaktan uzak. Yine de elbette görmek lazım, ona şüphe yok, ama hayal kırıklığı yaşamak istemiyorsanız Yasak Şehir'i çok da gözünüzde büyütmeyin.

Yasak Şehir'in üstten görünüşü

Yasak Şehir, en geniş iç avlusu

Ama rahatlıkla gözünüzde büyütebileceğiniz bir diğer yapı var elbet: Çin Seddi - The Great Wall of China. Adına Türkçe'de yalnızca Çin Seddi diyerek biraz haksızlık yapıyoruz bence, zira bu bir set olmaktan çok öte, gerçekten muazzam bir yapı. Uzunluğu çok fazla olduğundan ziyaret edebileceğiniz farklı alanları var. Bunlardan en çok bilineni, Pekin'e en yakın olanı ve doğal olarak en kalabalık olanı Badaling. Kalabalıktan hiç haz etmediğimizden biraz daha uzak olan Mutianyu bölgesinden Çin Seddi'ne çıkmaya karar verdik. Birçok tur şirketi var, ve biraz masraflı olsa da bir turla anlaşmakta yarar var. Özellikle de zamanınız kısıtlıysa. Makul olan turlar yaklaşık 200 yuan civarında, içinde öğle yemeği de var, ve bizim yediğimiz yemek çok başarılıydı. Daha ucuza, örneğin 100 yuan civarına da turlar var, ancak turun içinde alışveriş var, yani siz istemeseniz de sizi bir alışveriş mekânına götürüp bir kaç saatinizi orada geçirmek zorunda kalıyorsunuz. O yüzden Çin Seddi turu seçerken mutlaka içinde "shopping" olmadığından emin olun.


Xian

Pekin'den Xian'a geliş yolculuğumuz o kadar sıkıntılıydı ki, Xian'dan mutlu ayrılmamız için şehrin çok güzel olması gerekiyordu. Biz Xian'dan çok mutlu ayrıldık.

Xian'ın şehir duvarları tüm tarihi şehri çevreliyor. Uzunluğu 13.7 km. Burada yapılacak en güzel şey duvar kapılarının birisinden bisiklet kiralayıp tüm şehri duvarların üzerinden gezmek. Güney kapısı 22:00'ye kadar açık, diğer kapılar saat 19:00 sularında kapanıyor. Bisikletin 100 dakikası 40 yuan idi. Arada durup fotoğraf çekmek, dinlenmekle beraber bu süre tüm surları dolaşıp başladığınız yere gelmek için son derece yeterli. Özellikle gün batımında surların üzerinde harika görüntüler oluşuyor.

Xian şehir surları

Surların üzerinden görünüş. Genişliği, her noktasında bu kadar fazla.

Surların hemen yanında dans eden insanlar

Surlar her ne kadar güzel olsa da bu şehre gelmenin asıl nedeninin meşhur Terracota savaşçıları olduğunu biliyoruz. 603 numaralı otobüs tren garından geçerek Terracota savaşçılarının olduğu müzeye götürüyor, yolculuk yalnızca 7 yuan ve yaklaşık 1 saat sürüyor. Müzeyi gezmek içinse en az 2 saat ayırsanız iyi olur. Pek aceleye gelecek bir yer değil. Biraz okumuşsanız tura ihtiyaç yok, zira turlar 280 yuan istiyorlar. Müzeye giriş 150 yuan (22 dolar). Gelmeden önce burasıyla ilgili çok fazla şey okumuştuk, belgeseller izlemiştik. Ancak ona rağmen bizi çok etkiledi bu savaşçılar. Bizce bu ülkenin Çin Seddi'nden sonra en görülmesi gereken yeri burası. Detayları zaten her yerden okuyabilirsiniz, biz yalnızca herhangi bir Çin gezisinde Terracota'nın muhakkak bulunması gerektiğini belirtip devam edelim.


Kralın ordusu: Terracota Savaşçıları

Xian'da bulunan ve Çan, Davul gibi ilginç isimleri bulunan kuleler görülebilir, Pagoda'lar da fena değil. Halk akşamları güney kapısının kenarında dans ediyor. Bu dansları öğrenmek çok zor görünmüyor, biz denemedik ama belki siz denemek istersiniz. İyi bir tecrübe olabilir.

Havaalanı otobüsü Çan kulesinin hemen batısındaki Melody Hotel'in önünden kalkıyor. Fiyatı 26 yuan ve 1 saat sürüyor.

Şangay (Shanghai)

Dünyanın en gelişmiş şehirleri arasında yer alıyor Şangay. Hong Kong'un küçük kardeşi diye nitelendiriyor insanlar. Dev gökdelenler, onların arasında tüm şehri havadan dolaşan otobanlar, lüks restoranlar ve otellerle birçok Çinlinin en çok yaşamak istediği yer Şangay.

Şangay'a uçakla gelmişseniz şanslısınız, çünkü dünyanın en hızlı trenine, Maglev'e binme şansınız var. Aslında havaalanına zaten metro da var, ancak bu yetmemiş Çinliler bir de gösteriş için süper hızlı tren koymuşlar, bu trene binmek sahiden lunapark eğlencesi gibi. Saatte 430 km hıza çıkıyor, hızı hissetmemek imkansız. Havaalanından şehrin hemen kenarına kadar gelip, bir metro istasyonunda duruyor, başka da durağı yok zaten. Oradan metroya aktarma yaparak devam edebilirsiniz. 15-20 dakikada bir seferi var, ve tek yön 50 yuan.

Şangay'a kadar gelmişken şehrin gökdelenlerinden birine çıkmamak olmaz. Birkaç seçenek var, biz en popüler olanı, Pearl Tower'ı seçtik. Yanına gittiğimizde hiç sıra yoktu, o yüzden hızla çıkıp ineriz diye düşündük. Meğer sıra içerideymiş. Bu tenha görünen halinde bile çıkıp inmek nereden baksanız 3 saatimizi aldı. En üste çıkış 180 yuan, yukarıda yemek de isterseniz 400 yuanı gözden çıkarmanız gerekiyor. Biz tabi ki yemeksiz olanı tercih ettik, ancak bu şehirde yemek zaten pahalı. Yemeğe gelenlere öncelik de tanındığından eğer maddi olarak sıkıntınız yoksa 400 yuanı verip sıra beklemeden Pearl Tower'ın tepesinde güzel bir akşam yemeği yemenizi tavsiye ederim. Böyle aşırı gelişmişlik, gökdelenler falan bizim pek de sevdiğimiz şeyler değil, ancak buna rağmen Şangay'ın tepeden görünüşünün gerçekten görülmeye değer olduğunu itiraf edelim.


Pearl Tower üzerinden.. Üstte gündüz manzarası, altta The Bund'un gece görüntüsü

Old Street'i mutlaka görmek lazım. Ahşap mimarinin muazzam örnekleri mevcut. Girişi Bund'un hemen batısında Yuyuan'ın yanıbaşında Fangbang Road'dan. Hemen her şey satılıyor burada, fakat elektronik ürünlere dikkat edin, çünkü fazla ucuzlar, yani taklitler. Hediyelik eşya alacaksanız da pazarlığa etiketin 1/10'uyla başlayın bence. Pişman olmazsınız.

Old Street civarı.. Ünlü zikzak köprüde insanlar.. 

Yuyuan Garden'ı harita elimizde olduğu halde bulmakta bir hayli zorlandık. Çünkü Old Street'e girilince hep küçük sokaklar var, ki bu sokaklar da haritada yok. Starbucks'ın aradan girince ünlü bir zikzak köprü var. Girişi o köprüyü geçince. Neyse uzun uğraşlar sonunda bu meşhur bahçeyi bulduk, ama inanın neden bu kadar meşhur olduğunu anlayamadık. Bir de siz gidin bakalım, belki bizim göremediğimiz bir şeyler vardır. Ufak bir bahçe Yuyuan, kocaman bir park değil, etrafı beyaz duvarlarla çevrili. İçinde havuzlar, ağaçlar, kayalar var.

Yuyuan Garden

Şangay'da yollar çok düzenli, her yerde İngilizce karşılıklar var. Zaten şehrin birçok yeri Amerika'nın büyük şehirlerini andırıyor. Otobanlar inanılmaz, kat kat. İnsanları da diğer şehirlere göre daha elit. Yere tükürmeler, sırada öne geçmeler daha az bu şehirde.

Nanjing çok geniş bir yaya caddesi, akşam harika. The Bund da çok güzel yapılmış. Lakin ikisi de çooook kalabalık. Akşam metro bittikten sonra bu civarda taksi bulmak için çok şanslı olmak gerekiyor. Taksiler de diğer şehirlere oranla çok pahalılar. O yüzden ne yapın yapın, son metroya yetişmeye çalışın..

Nanjing

Söylemezsek eksik olur. Aşağıdaki fotoğraf, Şangay'da bir parktan. Ama göründüğü üzere burası sıradan bir park değil. Çöpçatan parkı. Bu kadın herhalde oğluna veya kızına uygun bir kısmet bakmak için burada. Gençlerin kendileri yok, genelde anne babaları var burada. Herkes ilanını asıyor, ilgilenen anne, babalar önce birbirleriyle görüşüyor, ardından onlar anlaşırsa çocuklar bir araya geliyor. Ne diyelim, onlar ermiş muradına, bu ne biçim izdivaç programı ya?


Guilin

Guilin güney Çin'de bulunan, diğer şehirlere göre çok daha küçük bir şehir, diğerleri kadar kalabalık da değil. Bu yanıyla hoş tabi, ancak görülmeye değer pek fazla bir şey de yok burada. Bulunma nedenimiz de zaten Yangshuo'ya gitmeden önce bir mola vermek. Ancak sakın güzel bir şehir olmadığı izlenimi çıkmasın bu söylediklerimden, gerçekten hoş bir şehir. Merkezinde 4 göl, 2 nehir var.

Farklı yükseltideki nehirlerin birleşme noktaları ilginç görüntüler oluşturuyor

Göl kenarında tai-chi yapan kadınlar

Göllerdeki pagoda'lar güzeller. Özellikle gece çok güzel görünüyorlar, gelmişken kesinlikle görülmeliler. Bunlar dışında bir de mağara var gezi sitelerinde hep yazılan. Şehrin biraz da dışında olan. Bir hayli büyük bir mağara, ancak içi öyle turistik şekilde aydınlatılmış ki bütün doğallığını yitirmiş bence, gitmenizi tavsiye etmem.

Pagodaların gece görüntüsü

Biraz takılıp çok vakit kaybetmeden Yangshuo'ya geçmek mantıklı.

Yangshuo

Masalsı bir şehir Yangshuo, gerçek olamayacak kadar güzel. Çin daha gelişmeden yıllar önce Yangshuo gezginlerin, backpacker'ların uğrak durağı olmuş, ve bu şekilde meşhur olmuş. Bu kadar ünlenince de çok kalabalıklaşıp biraz da bozulmuş, ancak buna rağmen o kadar güzel bir doğaya sahip ki, güney Çin'in mutlaka görülmesi gereken yerlerinin başında geliyor.

Hava bulutluysa bu şehir ekstra güzel.

Guilin - Yangshuo arası en güzel geliş yolu elbetteki meşhur Li nehrinden bot ile. Ancak çok pahalı, bir kişi yaklaşık 400 yuan yani 125 lira civarı. Çünkü epey turistik hale gelmiş. Bambu ile sizi geçireceğini söyleyenlereyse inanmayın, ancak bir yere kadar getirebiliyorlar, Guilin - Yangshuo arasını bambu ile almak mümkün değil. Eğer bütçeniz çok rahat değilse 2 saatlik bir otobüs yolculuğuyla Yangshuo'ya varmak en mantıklısı. Nasılsa Yangshuo'da bol bol bambuya bineceksiniz.

Yangshuo

Yangshuo'da bambu için en iyi nehir hiç kuşkusuz Yulong. Buradaki bambular motorsuz, sessiz, insan gücüyle çalışıyor. Doğanın eşsiz manzarasına şahit olurken motor gürültüsü duymak hiç çekici değil. Buradaki bambuların en ucuzu 150 yuan. Pazarlık pek işe yaramıyor, genelde indirim yapmıyorlar.

Yüzmek için turistlerin genelde Dragon Bridge dedikleri Yulong Bridge civarı çok başarılı. Bisikletle yaklaşık 2 saat sürüyor Yangshuo'dan Dragon Bridge. Yolun bazı yerleri çukurlarla dolu, dağ bisikleti kiralasanız iyi olur. Bir de yola çıkmadan önce Yulong Bridge'in Çincesini bir kağıda yazdırmakta yarar var, son kısımlar biraz karmaşık çünkü. Köprüye gelince karşıya geçip, oradaki kafeye eşyalarınızı bırakıp güvenle nehre girebilirsiniz. Şanslıysanız rengarenk gelinlikleriyle evlenen çiftler de görebilirsiniz. Buradan dönüşte Yulong Bridge'den veya dönüş yolu üzerindeki başka bambu duraklarının birinden bambuyla dönebilirsiniz. Bisikletlerinizi bu bambu şirketleri alıyor ve onları bir kamyona atıp son durağa götürüyorlar. Dönüşte bir çok bisikletin arasından kendi bisikletimizi bulmak biraz zor oldu, ama bulduk. Ayrıca bu dönüş yolculuğu sırasında bambuyu bir süre ben sürdüm, çok kolay görünen bambu şoförlüğünün ne kadar zor olduğunu da bu esnada tecrübe ederek öğrenmiş oldum.

Yulong nehri üzerinde bir bambu durağı


Dragon bridge altında yüzmek.. 

Göründüğü üzere yanlış yöne gidiyorum

Xing Ping - Yangdi yürüyüşü de Yangshuo'nun olmazsa olmazlarından. Yaklaşık 24 km'lik 5-6 saat süren zor olmayan bir yürüyüş, sakın mesafeden gözünüz korkmasın. Yürüyüş sırasında doğa koşullarından dolayı 3 kez nehrin karşı kıyısına geçmek zorundasınız. Bunun için de oradaki botçulara ufak paralar ödüyorsunuz. Yürüyüşe Yangdi'den başlarsanız rotanın başlangıcında bir para ödemek durumundasınız. Xing Ping'den başlarsanız böyle bir ücret ödemenize gerek kalmıyor. Dediğim gibi, yürüyüş kolay. İlk nehir geçişine kadar pek arabanın geçmediği bir araba yolunun kenarından yürünüyor. Karşıya geçtikten bir süre sonra yoldan ayrılıp patikaya doğru sağa sapmak gerek, biz bu sapağı kaçırıp bir kaç km yürüdükten sonra rastladığımız bir Çinli tarafından geri döndürüldük. O olmasaydı daha epey yanlış yolda giderdik herhalde, zira bu yolda pek kimseye rastlamadan kilometrelerce yürüyebilirsiniz. Aslında yol boyunca Xing Ping - Yangdi yürüyüş yolları diye tabelalar var, ancak bu kaçırdığımız sapakta tabelanın sırtı bize dönükmüş, o yüzden dikkat etmeyip kaçırmışız. Genel kuralınız şu olursa sıkıntı olmaz sanırım: Nehirden uzaklaşıyorsanız bir sıkıntı var demektir, geri dönün! Bu sapağı bulduktan sonrası çok daha güzel. Ormanların, bahçelerin, köylerin içinden geçerek Yangdi'ye varıyorsunuz. Biz son geçişte karşıya geçmek yerine son birkaç kilometreyi motorlu bir bambuyla yapmayı tercih ettik. Yangdi'ye vardıktan sonra dönüşü dolmuşla 9.5 yuan karşılığında yapabilirsiniz. Dolmuşların artık çalışmadığını, sizi 100 yuana Yangshuo'ya götürebileceğini söyleyen insanlara itibar etmemeniz gerektiğini söylememize gerek yok herhalde..

Xing Ping yakınlarında, 20 yuan'a görüntüsünü veren manzara


Xing Ping - Yangdi yürüyüşünden kareler

Yangshuo'nun içindeki yerlerin biraz gürültülü olduğunu okuyup, Yangshuo'nun biraz dışında bir yerde kaldık. Bu durum bizi biraz zorladı, toplu taşıma olmadığından her seferinde yaklaşık yarım saat yürümek zorunda kaldık. O yüzden kaldığınız yerin şehir merkezine uzaklığına iyi bakın lütfen.

Hong Kong

Bildiğiniz gibi Hong Kong, Çin'e bağlansa da halâ ayrı bir yönetimi olan, özerk bir yapıda. Bu yüzden de Çin'den Hong Kong'a geçerken sınırdan geçmek gerekiyor. Onu da karadan yapınca biraz uğraşmak gerekiyor. Biz Yangshuo'dan yataklı otobüsle Shenchen otogarına geldik. Burada hiç bir yönlendirici olmadığından biraz zorlandık doğrusu. Ardından bir grup insanla beraber otogarın dışına çıkıp bir otobüs durağından 78 numaralı otobüse binerek Louhu'ya geldik. Bundan sonrası kolay, Hong Kong tabelalarını takip etmek yeterli, bu tabelalar sizi sınıra götürüyor. Sınırdan geçip Hong Kong'a girince de HK metrosu MTR başlıyor, ve sizi nereye isterseniz götürüyor. Hong Kong'da kalacak yerler dehşet pahalı gerçekten. Çünkü sınırlı bir alan üzerine kurulmuş bir ülke olmasına karşın dünyanın doğu yarısının finansal başkenti. Bizim kaldığımız hostelde 12 yataklı bir odada bir yatağın geceliği 50 lira idi. 3 katlı ranzayı ilk kez Hong Kong'da gördüm mesela. Yer darlığından burada sadece binalar değil, aklınıza gelebilecek herşey çok katlı, yollar, köprüler, hatta ranzalar bile.

HK'da Kowloon veya Hong Kong adasında kalınabiliyor. Kowloon'da Tsim Tsa Shui büyük alışveriş bölgesi. Buradan HK adasının manzarası da güzel. Hong Kong tarafında ise merkez, Central denen bölge ama çok pahalı, o yüzden Causeway Bay'de kalınabilir. Causeway Bay de alışveriş mekânı. Times Square ve Sogo'ya ev sahipliği yapıyor.

HK ilk başta çok büyük ve karmaşık görünebilir ama aslında küçük. Gidilmesi gereken Victoria Peak var, 15 numaralı, önünde "To Peak" yazan otobüs gidiyor.Otobüsün son durağı Galleria'da. Buradan Galleria'ya girip üst katından veya paralı (30HKD) terasından Hong Kong manzarası izlenebilir. Galleria'nın yanındaki tepenin daha yukarılarına çıkmak mümkün, ancak ağaçlar daha iyi görüntüye izin vermiyor. Bu parayı verip terasa çıkmak en iyisi.

Alışveriş için bence 1 numara Kowloon tarafındaki Tsim Tsa Shui bölgesi, 2 numara ise Causeway Bay. Kowloon tarafına metro ile, otobüsle veya vapurla geçilebilir. Biz tüm yolları kullandık. En güzeli, aynı zamanda en ucuzu olan vapur. Central'dan ve Wan Chai'dan kalkıyor, epey sık. Wan Chai limanı, Causeway Bay'den yürüyerek 10 dakika, Convention Centre'ın yanında.

Gece hayatı için söyleyecek çok fazla şey var ama fazla anlatıp da sürprizi kaçırmayalım. Central yakınlarındaki Lan Kwai Fong bölgesini mutlaka gece ziyaret etmek gerek. Burası gece yaşayan bir yer. Onun dışında Hennesy Road paralelindeki Lockhand Rd'da daha çok bizdeki pavyon benzeri kulüpler, bir de Irish Pub'lar var. Bu sokakta 2 tane de Türk restoranı var.

Çin'deki dil problemi Hong Kong'da yok, herkes İngilizce konuşuyor. Ayrıca exchange sıkıntısı da yok.

0 yorum :

Yorum Gönder

Her hakkı saklı olup, izinsiz içerik kullanımı yasaktır.. Blogger tarafından desteklenmektedir.